Polski

Tarte Tartin

Klasyczny francuski przepis na odwróconą tartę z jabłkami. Zaskocz swoich gości tą tartą. Przyjemności!

Składniki

Składniki
– 1 puszczka Danerolles Classic Croissants
– 4 jabłka
– 2 łyżki cynamonu
– 125 gram cukru
– 50 gram masła
– Jajko
– Opcjonalnie: lody

Sposób przygotowania

Tarte Tartin

Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Wyjmij ciasto z puszki i rozwiń na blacie kuchennym. Sklej razem linie cięcia bocznego i uformuj trzy kwadraty z kawałka ciasta. Następnie wbij jajko do miski.
3. Wysmaruj foremkę do pieczenia masłem.
4. Obierz jabłka i pokrój je na ćwiartki, usuń środek i przetnij ćwiartki na małe plastry (po około 3cm).
5. Włóż plasterki jabłka do miski z cynamonem i dobrze wymieszaj.
6. Ułóż plasterki jabłka w okrągły wzór w formie do pieczenie. Całą powierzchnię należy pokryć kawałkami jabłka.
7. Rozpuść cukier w małym rondlu i dodaj masło. Poczekaj aż cukier stanie się brązowy i zamieni się w pyszny karmel.
8. Wlej karmel na wierzch jabłek (uwaga: musisz to zrobić sprawnie, karmel szybko zastyga).
9. Teraz nadszedł czas, aby położyć trzy plasterki ciasta na wierzchu jabłek i karmelu. Można to zrobić, umieszczając je poziomo i zaczynając od góry naczynia.
10. Nakłuwamy otwory w cieście widelcem, rozprowadzamy jajko i posypujemy resztką cukru na wierzchu ciasta.
11. Piecz przez 20-25 minut, aż uzyskasz złoty kolor. Gdy ciasto będzie gotowe, połóż duży talerz na wierzchu formy do tarty i obróć ją, tak aby na talerzu znajdowała się tarta z jabłkami na górze. Podawać najlepiej z gałką lodów